Gestaltning av Gothia Towers, av White Arkitekter

UBAB är med och bygger Göteborgs högsta hus

Svenska Mässans Gothia Towers skall, med sitt unika cityläge, bli Europas ledande mötesplats. Dagens ståtliga 77 meter höga glasfasad kommer att bli lägst i trion när det andra tornet byggs på 6 våningar till 82 meter men framförallt för att ett nytt East Tower byggs med 29 våningar och 100 meters höjd. Göteborgs högsta hus! (Som byggnad är det endast Lisebergstornet som sticker iväg med ytterligare några meter). Innanför den glittrande glasfasaden kommer det att finnas stabil bärande betong. Och tur är det! För det är mycket som skall rymmas i och som skall hända här.

Byggnaden rymmer 450 hotellrum, fyra nya restauranger och på 29:e våningen finns en festlokal för 300 personer att dansa loss i! Tillsammans med de övriga tornen blir Hotell Gothia Towers ett av Europas största hotell med 1200 rum när det är klart till årsskiftet 2014-15.

På UBAB är vi glada över att få vara med i projektet. Stolta tänker vi på att det är våra betongelement i väggarna man ser, golven man går på och i tryggheten man känner – trots höga höjder. Själva bygget och montaget av byggelementen kommer också att vara spännande.

UBABs projektledare Anders Skoglund beskriver byggprocessen: En inre, bärande kärna glidformsgjuts med start under hösten 2012. I mars 2013 lyfts en stor byggkran upp ovanpå taket på denna kärna. Härifrån kommer sedan montaget av UBABs element att ske. Bärande betonginnerväggar stabiliserade med solida betongbjälklag, våning för våning, tills Göteborgs nya högsta hus har rests. 10 000m² innervägg och 18 000 m² bjälklag från UBAB. Själva kärnan kommer att innehålla två trapphus. Ett spektakulärt inslag är när 60 våningar betongtrappor från UBAB kommer att lyftas, från bil på marken, upp 100 meter i luften, för att sedan firas ner genom kärnan till sin position.

UBABs montage beräknas pågå i 31 veckor. Det betyder att under hösten 2013 är UBAB klar med sin del och har då levererat och monterat mer än 13 000 ton betongelement lastat på 450 lastbilar. Vi är mycket glada för att PEAB har sådant förtroende för vår kvalitet, produktionskapacitet, leveransprecision och samarbetsförmåga. Tillsammans med rätt pris från vår kostnadseffektiva fabrik har det sammantaget gjort att PEAB valt oss till samarbetspartner i det här prestigefyllda jobbet säger en nöjd Anders Skoglund.

Föregående nyhet:
Vacker vy över Åsunden
Nästa nyhet:
UBAB fortsätter utbyggnaden av Bogesundsparken, Jönköping