UBAB bygger passivhus i Borås

När Skanska bygger ett passivhus i Hestra Parkstad, Borås, väljer man UBABs färdigmonterade stomme.

Gestaltning av brf Sibelius

Gestaltning av brf Sibelius

Sibelius Park är det sista och avslutande kvarteret i omtyckta Hestra Parkstad. Huskropparna monteras under sommaren och bostäderna kommer att vara klara för inflyttning i februari och mars 2013. Totalt rymmer de två byggnaderna 38 välplanerade och klimatsmarta lägenheter – alla med härlig utsikt över grönskan från sina stora balkonger.

På UBAB är det febril aktivitet strax före och under montaget. Projektledare och säljare Peter Kindblom berättar:
”Hela stommen gjuts här på UBAB; trappor, innerväggar, bjälklag, balkonger och isolerade sandwichväggar. Husets byggs med extra tjock isolering av bästa kvalitet. Tillsammans med god täthet, minimering av köldbryggor och i övrigt en smart energiprojektering av byggnaden, kommer det här att bli ett riktigt energisnålt boende med skönt inomhusklimat.”

”Fasaden är dekorerad med så kallade ”rillor”, försänkta spår, som ger liv åt fasaden samtidigt som de gör att skarvar mellan elementen blir en naturlig del av fasadens utsmyckning. Dessutom skall fasadelementen levereras färdigmålade till detta projekt. Det ställer extra krav på logistik och hantering i fabriken, men är naturligtvis värdefullt för kunden. Målningsarbetet blir ju helt värderoberoende när det sker inne i fabrik.”

”Det är också kvalitetssäkert och arbetsmiljömässigt säkert att utföra målningen i markhöjd. Helst vill vi gjuta elementen tidsmässigt så nära inpå montaget som möjligt, för att inte bygga upp onödiga lager. Fast i praktiken måste man ha byggt upp ett litet försprång för att säkert ha hunnit producera det sista elementet innan det är dags att montera det.” tillägger Peter Kindblom med ett leende.

Föregående nyhet:
UBAB fortsätter utbyggnaden av Bogesundsparken, Jönköping
Nästa nyhet:
Borås nya landmärke