Vid Sörseängen i Varberg byggs nytt

Vid Sörseängen i Varberg byggs nytt – Det är det största bostadsprojektet i Varberg på 50 år. UBAB levererar stommen till de två första sexvåningshusen. I folkmun kallas området Gröna Sörse.

Först ut blir Wäst-Bygg som uppför två nya punkthus, lågenergihus, på uppdrag av Varbergs Bostads AB. Husen har höga energikrav och UBAB Ulricehamns Betong AB, levererar stommen utifrån de kraven. I september togs det första spadtaget där bland annat Ulf Hofstedt, vd för Varbergs Bostads AB och Ann-Sofie Aurell, styrelseordförande, deltog.

Det blir ett nytt bostadsområde som så småningom ska ersätta en länga av garage och parkeringsplatser längs Södra vägen. Totalt ska det bli 17 nya hus med 230 lägenheter. I den första etappen byggs två punkthus med 43 lägenheter. UBAB börjar sin montering i slutet av april.

– Vi levererar betongstommen till de två första husen med tillhörande garage, det blir runt 600 element, vi hoppas förstås på en fortsättning, säger projektledare Anders Skoglund, UBAB.

Sörseängen i VarbergProjektering och ritning är i gång och i början av februari börjar betongelementen att tillverkas på fabriken i Ulricehamn. – Vi sätter upp cirka 2 500 kvadratmeter ytterväggar samt innerväggar, trappor, balkonger, pelare och bjälklag. De höga energikraven på husen gör att det krävs mycket isolering i väggarna och bra kvalitet, vilket vi på UBAB levererar.

Gröna Sörse ska också utökas med bland annat sommarkafé, lekplatser, odlingslotter och bouleplaner. Området har belönats med hedersomnämnande internationellt för sin Grannsamverkan för ökad trygghet och den 22 januari besökte justitieminister Beatrice Ask området för att se hur det fungerar. I december beräknas den första byggetappen vara klar och lägenheterna inflytningsklara i det som planeras att bli Sveriges klimatsmartaste område.

Föregående nyhet:
Gothia Towers tar sats...
Nästa nyhet:
Med storslagen utsikt över Göteborgs hamninlopp