UBAB använde japansk byggteknik i nominering till Årets Bygge

Det mäktiga 16-våningarshuset Elisabeths Port vid Vänerns strand i Vänersborg är nominerat till Årets Bygge av tidningen Byggindustrin. UBAB har levererat hela stommen. Till byggnadens speciella form tog UBAB hjälp av japansk konstruktionslitteratur.

 – Huset är trekantigt vilket kanske inte låter så märkvärdigt. Men när man ska ta hand om vindlaster på ett trekantigt högt hus blir det komplicerat. Det fanns ingen beräkningsmodell eller några handböcker som hanterade detta i Sverige, så här fick vi ta hjälp av japansk litteratur, säger Niclas Bengtsson, försäljningschef på UBAB.

UBAB har tillverkat och levererat hela stommen – ytterväggar, lägenhetsskiljande innerväggar, balkonger, bjälklag och trappor – till Elisabeths Port. Då energikrav och estetiken har varit väldigt viktigt, var UBAB med tidigt i utvecklingen i en startworkshop tillsammans byggkoncernen MVB, arkitekter och andra partners.

Niclas Bengtsson menar att kulturen i hela projektet har varit väldigt bra och att den kan vara en bidragande faktor till att hyresgästerna i Elisabeths Port kunde flytta in en månad tidigare än planerat.

– Ja, det har varit ett härligt arbetsklimat. Hela projektet höll även budget med god marginal. Det är värt en nominering. Nu hoppas jag att vi vinner också.

Priset Årets Bygge delas ut av tidningen Byggindustrin. Prisutdelningen sker på Construction Summit på Sergel Hub i Stockholm den 19 mars.

Vänersborgs första höghus har fått sitt namn efter Elisabeth Anrep-Nordin, som på platsen grundade Elfsborgs Dövstumskola 1892. Hennes visionära och kreativa arbetssätt lade grunden för en ny pedagogik som gav barn och unga med funktionsnedsättning nya möjligheter.

Pris delas ut 19 mars

Elisabeths Port i Vänersborg

Föregående nyhet:
God Jul och Gott Nytt år
Nästa nyhet:
UBAB sponsrar Team Rynkeby