Nu har Göteborgs nya hbtqi+-monument invigts på Esperantoplatsen

Lördagen 11 november invigdes ett historiskt konstverk på Esperantoplatsen i Göteborg. Hbtqi+monumentet ”Gläntan” av Conny Karlsson Lundgren ska påminna om och gestalta kampen för hbtqi+personers livsvillkor idag, historiskt och i framtiden. Monumentet ska fungera som både scen och mötesplats och består av flera lager som man kan sitta och stå på.

Varje lager representerar ett rum som är hämtat ur Göteborgs hbtqi+historia men som inte längre finns kvar idag: nattklubben Touch som låg i RFSL:s lokaler på Esperantoplatsen under 80- och 90-talet, det feministiska kollektivet ”Högst upp” på Erik Dahlbergsgatan, som i många decennier var ett nav för kvinnor, lesbiska, queerfeminister och transpersoner, och sovrummet hos ”Josefin”, vars hem på Södra vägen var en hemlig mötesplats innan homosexuella handlingar avkriminaliserades 1944. Det pryds också av en linje i mässing som visar vägen för marschen som utfördes i Göteborg på homosexuella frigörelsehelgen 1981.

Tre huvudkuddar i rosa marmor pryder monumentets topp, som 3D-scannats från samtida hbtqi-personers sängar och skulpterats fram. Ett mjukt tillägg till verket som ändå är stenhårt.

När Göteborg konst och Göteborgs hbtqi-råd genomförde den förberedande workshopen ” Staden och monumentet” med hbtqi-personer i staden för några år sedan var det just behovet av en mötesplats som nämndes. Men även begäret efter robusthet blev tydligt: ”Det är av vikt att det är hållbart över tid och är gediget, består av robusta material och på så sätt tål åverkan.”

Detta monument är i princip fastgjutet på Esperantoplatsen. Man kan hacka på det med ishacka och ändå enbart göra liten skada. Det går inte att flytta på eller sparka sönder, det står där det står.

UBAB har levererat delar av monumentet i genomfärgad rosa betong.

Läs mer om projektet på: https://goteborgkonst.se/nyheter/hbtqimonumentet-glantan-ar-invigt/

Foto: Lo Birgersson

Gläntan vid Esperantoplatsen

Föregående nyhet:
Arwidsro byggstartar 204 hyresrätter i Norrtälje
Nästa nyhet:
God Jul och Gott Nytt år