Som en bagare – med ny miljövänligare receptbok under framtagande

Cement, vatten och grus, så enkelt är grundreceptet för betong. UBAB, Ulricehamns Betong jobbar intensivt med att sänka sin klimatpåverkan just nu.  Målet är inställt på att reducera CO2 utsläppen med 20 procent i ett projekt de snart ska leverera stommen till i Ulricehamn. En del för att uppnå målet är att skruva på receptet. Det är Anders Swennbergs uppgift.

Anders Swennberg är kvalitetschef på UBAB och han har jobbat där i 29 år. Det medför givetvis en gedigen kunskap om både materialet betong och dess egenskaper. Ändå säger han;

-Det går inte en dag utan att jag tänker att det är mycket att lära sig fortfarande.

Nu har Anders det spännande uppdraget att se till att recepten gör att betongen tillverkas med så liten klimatpåverkan som möjligt. Man kan undra hur det är möjligt att det finns så mycket att lära om ett material med bara några få ingredienser; grus, cement, vatten och en ynka mängd egenskapsförbättrande tillsatser.

-Det är mång parametrar som spelar in. Grusets beskaffenhet, vilken temperatur materialet har när man blandar betongen, hur varmt det är där betongen stelnar, cementhalt och mycket mer säger Anders och visar sina betongprover i det lilla labbet vägg i vägg med fabriken.

Det är faktiskt inte helt fel att likna Anders vid en bagare. I UBABS stora fabrik används ett 30-tal olika betongrecept för olika typer av konstruktioner. En balkongplatta, som kommer monteras utomhus i horisontell position behöver till exempel ha en tätare betong än ett bärande stomelement inomhus. En möjlighet för att kunna dra ner på cementhalten, är att låta betongelementen ligga kvar i gjutformen extra länge, så att de hinner utveckla högre hållfasthet innan de lyfts. Det har man inte möjlighet till om produktionstakten ska hållas under vanliga arbetsdagar, men under helgerna fungerar det.

-Vi kallar det fredagsbetong, säger Anders. Det är elementen vi gjuter innan helgen. De får ligga i formen två extra dygn och det gör stor skillnad för hur mycket cement som behövs.

För inte så länge sedan var det kostnaden, som var i fokus när en offertförfrågan kom in på en betongstomme. Nu har fokus flyttats en aning.

-Nu pratar byggföretagen om miljöaspekten på materialet också. Man vill kunna bygga hållbara hus. Betong är ett fantastiskt material på väldigt många sätt, men det kan bli ännu bättre miljömässigt. Vi jobbar parallellt med många processer för att få ner CO2 utsläppen till följd av vår produktion, berättar Peter Wigert, marknadschef på UBAB.

Föregående nyhet:
1000 lägenheter vid Kallebäck, Göteborg
Nästa nyhet:
UBAB Solvägg - först på marknaden